İlahi bereket ve ikramın adı: Aşure (2024)

ramazan@ramazanbingol.com

Duayla piþirilmiþ, bir gelin gibi süslenmiþ, komþunun selamýyla gelmiþ, bereket timsali en güzel ikram Aþure… Birçoðunuz belki de çoktan aþuresini kaynattý, komþularýyla paylaþtý, misafirlerine ikram etti bile. Ancak yine de aþurenin tarihini bilmeyenler için anlatmayý faydalý buluyorum.

MUHARREM AYININ FAZÝLETÝ

Aþure, tarihi neredeyse insanlýk tarihi kadar eski olan ve hâlâ devam eden geleneklerimizden. Ýnanýþlarýmýza göre aþure yapmak, yemek ve özellikle de baþkalarýna daðýtmak, bereket dilemektir. Aþure piþirilen evlerde bir sene boyunca bolluk bereket olacaðý, yoksulluk görülmeyeceði, yiyenlerin þifa bulacaðýna inanýlýr. Aþure piþerken karýþtýrmak için kullanýlan kepçeye ibriþimle delikli gümüþ paralar baðlamak, daha sonra bunlarý yýkayýp yine bereket olsun diye keseye koymak geleneklerden gelir. Aþureyle ilgili rivayetlerden en çok bilineni Nuh Tufanýyla ilgili olanýdýr. Tufanýn sona erdiði, Muharrem ayýnýn 10. günü sular çekilmiþ ve gemi Cudi Daðý eteklerinde karaya oturmuþtur. Müminler kurtulduklarý için bir gün þükür orucu tutmuþlar ve ellerinde az miktarda kalan bütün erzaklarý birleþtirip çorba yapmýþlardýr. Ve yapýlan bu çorbanýn adý “ Aþuredir”

HER MALZEME BÝR ESMA’YA ÝÞARET

Nuh peygamber zamanýndan gelen aþure geleneði, Osmanlýdan sonra daha da önem kazanmýþtýr. Osmanlý zamanýnda bu aya çok önem verilir, Muharrem ayýnýn 10. Gününe oruçla baþlanýr, Aþure içine konan her malzeme birer esmaya iþaret sayýlýr, kazanlarca aþureler yapýlýp eþe dosta, konu komþuya daðýtýlýrmýþ. Gönüllü “aþure sebilcileri” Fakire, f*ckaraya aþure daðýtýrlarmýþ. Evlerde ise evin en yaþlý olaný aþure kazanýný Yasin-i Þerif okuyarak karýþtýrýr, kazanýn aðzýný kalaylý bir tepsi, onun üstünü de beyaz bir örtü ile örter, yerken ise salâvat getirirlermiþ. Günümüzde de aþure hala ayný öneme sahip.

HÝKÂYESÝ DE YAPILIÞI DA FARKLI

Ýslam dininde olduðu gibi diðer din ve mezhepler de de farklý öneme sahip aþure. Ermeniler, 6 Ocak’ta “anuþ-abur” yaparken; Rumlar, buðday, kuru üzüm ve bal ile yaptýklarý “koliva”yý kilise kapýsýnda daðýtýp ortasýna bir mum diktikleri bir tabakla mezarýn baþýna yerleþtirmektedirler. Alevi kültüründe ise Kerbela Savaþý’nda Hz. Hüseyin’in öldürüldüðü günde aþure piþirilmesiyle aþurenin hiçbir hayvansal ürün içermemesi arasýnda baðlantý kurulur ve þiddet genel olarak protesto edilir. Yapýmýnda da farklýlýklar bulunuyor ve bazý yörelerde aþure yapýmý için kullanýlan malzemelerden, sýcak ya da soðuk olarak tüketilme durumuna deðiþiklik gösterebiliyor. Örneðin; bazý bölgelerde kurban kesen kiþinin aþure yapmasý gerektiði söyleniyor ve bu kiþiler, kestikleri kurban etinden bir parça saklayarak ve aþure piþirirken içine ilave ediyor. Bazý bölgelerde ise aþure, piþirilmiþ keþkekle misafirlere ve komþulara ikram ediliyor.

7 KÝÞÝYE DAÐITILMALI

Hikâyesi her ne olursa olsun aþure insanlarý birleþtirici, kaynaþtýrýcý niteliðe sahiptir. Özelliklede günümüz þehirlerinde. Birbirlerini tanýmayan konu komþu belki de bu bereket sayesinde iki kelam edebiliyor ve sonrasýnda arkadaþlýklar kuruyor. Ayrýca bölgemizde piþirilen aþurenin en az 7 kiþiye daðýtýlmasý gerektiði inanýþý da yaygýndýr bu yüzden de Muharrem ayý boyunca evlerde ve iþyerlerinde bol miktarda aþure piþirilir. Aþure yaparken kullanýlan malzemelerin taze ve kaliteli olmasýnýn yaný sýra piþirilme ve sunumda da dikkat etmemiz gereken bazý durumlar söz konusu. Bakliyatlar ayrý ayrý ve soðuk suyla akþamdan ýslatýlmalý, ertesi gün yine ayrý ayrý haþlanýp (piþme süreleri farklý olduðu için), sularý süzüldükten ve kabuklarý ayýklandýktan sonra tencereye katýlmalýdýr (Bakliyatlarýn sularýnýn süzülerek tencereye katýlmasý aþurenin renginin berrak olmasýnda büyük önem arz ediyor.) Aþurenin kararmamasý içinde incir ve ceviz gibi malzemeler yalnýzca süslemede, o da aþure soðuduktan sonra eklenmelidir. Unutmayalým ki: Baþarýlý bir aþure, kývamý yerinde, rengi berrak ve malzemesi bol olmalýdýr. Aþure yapýlýrken özellikle kiþi adedini belirlememiz gerekir. Ýçerisine koyacaðýmýz malzemelerin miktarý kiþi sayýsýyla orantýlý olmalýdýr ki yemeyen kalmasýn.

Aþure yapmanýn püf noktalarýný bilmek ister misiniz?

Kullanýlan malzemeler:

- 500 gr. Buðday

- 250 gr. Fasulye

- 250 gr. Nohut

-250 gr. Üzüm

- 250 gr. kuru kayýsý

- 250 gr. Ýncir

- 1 çay bardaðý pirinç

- 1 kg toz þeker

- Yarým çay bardaðý az gül suyu

- 1 Elma

- 1 su bardaðý süt

- Su

Süsleme Ýçin:

- Nar tanesi

- Fýndýk

- Ceviz

- Tarçýn

- Kuþ üzümü

- Fýstýk

Hazýrlanýþý:

Akþamdan nohutu tuzlu ve sýcak suyla ýslatýyoruz. Fasulyeyi ve buðdayý da ayrý kaselere koyup soðuk suyla ýslýyoruz. Sabah fasulyeyi ve nohutu süzdükten sonra ayrý tencerelere koyup, üzerlerini aþacak þekilde su dolduruyoruz ve haþlýyoruz.(Kaynayýnca köpüklerini alýyoruz.) Sonra sularýný süzerek tencereye alýyoruz(Buðdayýn kara suyunun çýkmasýna dikkat edelim) Üzerini 3 parmak aþacak þekilde sýcak suyla dolduruyoruz. 5 dakika kaynatýp altýný kapatýyoruz ve 10 dakika dinlendiriyoruz. Dinlendirdikten sonra 1 taþým daha kaynatýyoruz ve yine 10 dakika dinlendiriyoruz. Tekrar ocaða koyduðumuzda, suyu azalmýþ olduðu için kaynar su ekliyoruz. Nohutu ve fasulyeyi ilave ediyoruz. Kuru üzümleri iyice yýkayýp süzdürdükten sonra tencereye ekliyoruz ve hepsini bir kaynatýyoruz. Buðdayýn özü çýkýp kývamý koyulaþtýðý için yine kaynar su ekliyoruz. Yarým saat sonra içine yýkanmýþ süzülmüþ pirinci ilave ediyoruz. Soyulmuþ ve küp doðranmýþ elmayý ekliyoruz. Küp doðranmýþ ve suda bekletilmiþ kayýsýlarý da yýkayýp süzüyoruz ve tencereye ilave ediyoruz. Azaldýkça kaynar su ekliyoruz. Bu ölçüler için toplamda 15 ila 20 litre arasý su kullanýyoruz. Elmalar piþmek üzereyken sütü ekliyoruz. Son olarak þekerini ve gül suyunu döküyoruz. Ýncirleri küp doðrayýp suda haþlýyoruz. Suda bekletiyoruz (Kara suyu çýkana kadar) Suyunu süzüp yýkýyoruz. Ýncirleri de en son tencereye katýyoruz. Bir taþým daha kaynatýyoruz ve sýcakken kaselere paylaþtýrýyoruz. Üzeri kabuk baðlayýnca, nar tanesi, fýndýk ve ceviz kýrýðý, tarçýn, kuþ üzümü ve dolmalýk fýstýkla süsleyerek servis ediyoruz.

İlahi bereket ve ikramın adı: Aşure (2024)

FAQs

Aşure orucunun diğer adı nedir? ›

Muharrem orucu, bölge insanı tarafından en çok tutulan oruçların başında yer almaktadır. Muharrem ayı Hicri takvimin ilk ayıdır ve oruç bu ayın birinde başlar ve on ikisi ile on beşine kadar devam eder. Bu tarih bölgede farklı bir hesaplamayla tespit edilir.

Aşureyi kaç eve dağıtmak lazım? ›

Aşure Kaç Eve Dağıtılır? Aşurenin 9 yada 10 farklı bakliyat ile hazırlanması ve daha sonra en az 7 kapıya ulaştırılması gerekir. Bu şekilde hazırlayan yada dağıtımına vesile olan kişiye ve ailesine bolluk bereket huzur manevi şifa ulaşır.

Aşure için ne denir? ›

Bazı yörelerimizde aşureye “bereket aşı”, “bereket tatlısı”, “bereket çorbası” ya da kısaca “aşır” denir.

Aşure adı nereden gelir? ›

Etimoloji. Aşure kelimesi Arapça "onuncu" anlamına gelen Arapça: عاشوراء ʻĀshūrā' , kelimesinden gelir. Türk geleneğinde bu yemek daha çok Muharrem ayının 10'unda veya Hicri Takvim'de Muharrem ayının 10'undan sonra yapılır.

Muharremin diğer adı nedir? ›

Sözlükte “haram kılınan, yasaklanan; kutsal olan, saygı duyulan” anlamlarındaki muharrem savaşmanın haram kabul edildiği dört aydan birinin adıdır. Bu ayın İslâm'dan öncesi Arab-ı bâide ( d ve Semûd) veya Arab-ı âribe döneminde mü'temir ve mûcib diye adlandırıldığı rivayet edilir.

Aşureye neden aşure denir? ›

Aşure adı, dilimize Arapça "aşura" kelimesinden geçmiş olup, İbranice “onuncu” anlamındaki "asor" kelimesinden gelmektedir.

Aşure yapmanın sevabı var mıdır? ›

AŞURE YAPMAK SEVAP MI? Âşura Gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bugünde Cenâb-ı Hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini arttırmıştır. Bu günlerde oruç tutmak çok faziletlidir.

Aşure neden 7 kapıya dağıtılır? ›

Bolluğun ve bereketin simgesi olan aşure, koca koca tencerelerde hazırlanıp komşulara dağıtılan nefis bir tatlıdır. İçinde en az 12 çeşit malzeme bulunan aşure, 7 farklı kapıya dağıtılır. Bu özelliğiyle paylaşmayı da sembolize eder.

Aşure dağıtmak şart mı? ›

el Cevab: Aşurede sabit olan şey orucudur. -Aşure de aileye ikramda bulunulmasıyla alakalı hadis sabittir. Buna göre aşure gününde aileye ikram edilmesi sünnet olur.

Aşure bir Alevi geleneği mi? ›

Bu kadim gelenek günümüzde Anadolu ve Mezopotamya halklarınca devam ettirilmektedir. Günümüzde Aşure yemeğini özel bir ritüelle ve inançsal atıfla sahiplenen topluluk Alevilerdir.

Aşure neyin simgesi? ›

Paylaşma ve Birlikteliğin Simgesi: Aşure Gününün Önemi

Bu özel günde büyük kazanlarda aşure pişirmek, pişirilen aşureyi tüm komşularla paylaşmak çok önemlidir. Aşurenin yapılması ve dağıtılması, toplumsal dayanışmayı ve birlikteliği pekiştirir.

Aşure neden siyah olur? ›

Aşurenin rengini en çok koyulaştıran malzemelerden kuru incir, kuru üzüm ve ceviz içini mutlaka pişmesine az bir zaman kala aşurenize ilave etmelisiniz. Eğer çok erken ilave ederseniz aşurenizin rengini çok koyulaştıracaklardır.

Aşure kimin adeti? ›

Aşure, buğday kültürü ile Mezopotamya'dan yayılmıştır. Bu yüzden Çin'den İngiltere'ye kadar dünyanın birçok ülkesinde aşure benzeri, bayram veya yeni yıl yemeklerine rastlanır. Yılın ilk ayı olan Muharrem'in onuncu günü olan âşûrâ, İslam öncesi kutsal sayılarak, o gün yenilen buğday yemeğine adını vermişti.

Aşure Türkçe mi? ›

Aşure, Arapçada "10" anlamına geliyor ve İslami takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü için kullanılıyor.

Aşure Türk tatlısı mı? ›

Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.

Alevi orucu nasıl tutulur? ›

Oruç boyunca sahura kalkılmaz. Saat gece on ikiden sonra oruç başlamış sayılır ve bu saatten sonra yeme içme olayına son verilir. Gece on ikide başlayan oruç, diğer gün güneşin batmasıyla ya da güneşin batmasına yakın zamandaki kızıllığın artmasının hemen ardından açılır. Buna iftar denmez, oruç açma denir.

Alevi orucu ne yenmez? ›

12 gün boyunca cana kıymanın haram olduğuna inanılması nedeniyle deniz canlısı veya kanatlı canlıların da etleri dahil olmak üzere kesinlikle et yenilmez ve içerisinde et bulunan ürünler de tüketilmez. Öyle ki Alevilikte oruç tutulmasa dahi bu süre zarfında et tüketilmemesi kabul görmüştür.

Muharrem orucu ne demektir? ›

Muharrem ayının ilk günlerinde oruç tutmak tüm Müslümanlar için müstehaptır. Aleviler Muharrem ayında 12 gün süreyle oruç tutarlar. Bu oruç, hem Şii hem de Alevi inancına göre öldürülen 12 imamla (İmam Mehdi hariç) ilgilidir. Aynı zamanda islami yeni yılın da başlangıcıdır.

Aşure Günü kaç gün oruç tutulur? ›

Muharrem Ayı'nın onuncu günü yani Aşure Günü oruç tutmak Hanefilere göre vacip, Şafiilere göre ise müekked sünnetir. Ancak oruç tek olarak tutulmaz. Yani 9. ve 10. gün ya da 10. veya 11. gün olarak veya 9, 10 ve 11. gün olarak 2 veya üçlü olarak tutulur. Tek başında Aşure Günü oruç tutumak doğru bulunmaz.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jonah Leffler

Last Updated:

Views: 6326

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jonah Leffler

Birthday: 1997-10-27

Address: 8987 Kieth Ports, Luettgenland, CT 54657-9808

Phone: +2611128251586

Job: Mining Supervisor

Hobby: Worldbuilding, Electronics, Amateur radio, Skiing, Cycling, Jogging, Taxidermy

Introduction: My name is Jonah Leffler, I am a determined, faithful, outstanding, inexpensive, cheerful, determined, smiling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.