Benimle mi benim ile mi? (2024)

Benimle mi benim ile mi?

tdk'nın da kabul ettiği şekilde doğrusu "benimle" şeklindedir.

(Video) HiraiZerdüş | Sen de beni sevdin mi?
(Hirai Zerdüş)
Benimlede mi benimle de mi?

Türk Dil Kurumu üzerinden öne çıkan eklerin bitişik ya da ayrı yazılması büyük öneme sahiptir. Bu bağlamda 'benim de' kelimesi kapsamında, de bağlacı ayrı olarak yazılır.

(Video) Feride Hilal Akın feat. Enbe Orkestrası - Bilir mi
(netd müzik)
Benim de ayrı mı?

TDK'ye göre benim de doğru yazılışı ayrıdır. Herhangi bir kelimenin yazımı konusunda soru işareti olunca direkt TDK'ye bakılabilir. Bu kelime her zaman ayrı yazılması gereken bir sözcük grubudur. Çünkü bağlaç olan “-de” her durumda ayrı yazılmalıdır.

(Video) Madrigal - Dip
(Madrigal)
Seninle mi senin ile mi?

dolayısıyla genel kural benle, senle, onla, bizle, sizle, onlarla, ahmet'le biçiminde ortaya çıkıyor. ve günlük kullanımda "senle" de "seninle" de doğru gibi görünüyor, her ikisi de kulağa doğru geliyor, hatta seninle demek senle demekten daha bir nazik bir ifade gibi...

(Video) sen de mi en dibe daldın? | madrigal - Dip | (sözleri)
(lyricsklip)
Sende mi nasıl yazılır?

Mesela “Benim tokam sende mi?” sorusunu ele alırsak bitişik yazılmalıdır. Bu cümleye istinaden bu kelimede genellikle -de eki; hal eki olarak kullanıldığında, dahi anlamındaki kullanımıyla karıştırılarak sen de şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı (hal eki) sende şeklinde olmalıdır.

(Video) Beni Mi Boğar
(Motive)
Benimkide nasıl yazılır TDK?

BENİMKİ KELİMESİNİN ANLAMI

Kadınların kocalarından, kocaların karılarından söz ederken kullandıkları söz. Yakın çevrede olan bir kimseden söz ederken kullanılan bir söz anlamına gelir. Bu kelime genellikle benim ki şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı benimki şeklinde olmalıdır.

(Video) "sen acıkınca beni mi özlüyon?" -Sivas
(Butik Sinema)
Hergün nasil yazılır TDK?

TDK'ya göre her gün kelimesinin doğru yazılışı "her gün"dür. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.

(Video) Ayaz Erdoğan - Hep Mi Ben?
(netd müzik)
Benim eki nasıl yazılır?

Türkçede iyelik ekleri -(i)m, -(i)n, -(s)i, -(i)miz, -(i)niz ve -leri'dir. Bu ekler ses uyumlarına uyacak şekilde diğer dar ünlüler (ı, u, ü) kullanılarak da oluşturulabilirler: benim arabam, senin kalemin, Ayşe'nin kedisi, bizim evimiz, sizin okulunuz, onların semti.

(Video) Hiç mi gülmeyecek benimde yüzüm
(Kemancı Coşar)
Bu da benim nasıl yazılır?

Türk dil kurumuna göre bu da kelimesinin doğru yazılışı ''bu da'' şeklinde olmaktadır. Kelimenin doğru yazılışı ayrı şekilde olmalıdır. Buda şeklinde birleşik yazılması durumunda ise yazım yanlışının oluşacağını söylemek mümkündür. TDK için bu da kelimesinin doğru yazılış şekli ''bu da'' şeklinde olmalıdır.

(Video) Veysel Bektaş- Yar Benim Halimden Haberin Var Mı
(Derin arabesk)
De mi ayrı mı?

Bununla beraber özellikle internetteki yaygın kabule göre değil mi gibi soru eki ayrı yazılmaktadır. Bu nedenle kelime '' di mi '' şeklinde yazılmaktadır.

(Video) Gözlerin Hala Benim Mi (Sema) Official Music Video #gözlerinhalabenimmi #sema - Esen Müzik
(Esen Müzik)

Işde mı işte mı?

Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.

(Video) Nilüfer - Beni mi Buldun (Official Video)
(MuzikPlay)
Pek iyi nasıl yazılır?

Sıfatı güçlendirmek için kullanılan “pek” sözcüğünü, “pekâlâ” ve “pekiyi” sözcükleri dışında ayrı yazmak gerekir. Bunlar “ulaçlı bileşik eylemler”dir. Ulaçlı eylemler, kimi eylem kökleriyle bitişerek dört türlü bileşik eylem oluşturur.

Benimle mi benim ile mi? (2024)
Olarak da mı olarakta mı?

Bu sözcük öbeğinin içerdiği da kelimesi ise bağlaç görevinde olduğu için ayrı yazılır. Dolayısıyla olarakda veya olarakta gibi yazımlar TDK'ye göre doğru değildir.

Güzel mi güzel nasıl yazılır?

Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır: Güzel mi güzel! Yağmur yağdı dışarı çıkamayız.

Nerede mi yazılır?

Türkçe'de kullanılan bir çok kelime söyleyiş ve yazılış biçimlerindeki farklılıklar nedeniyle yanlış yazılır. Bu kelimelerden biri de 'nerede'dir.

Mı mi mu mü nasıl yazılır?

Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar. Soru ekinden sonra gelen ekler, bu eke bitişik olarak yazılır. Bu ek sorudan başka görevlerde kullanıldığında da ayrı yazılır.

Geldi benimki nasıl yazılır?

Benimki doğru yazılışı ile ilgili örnek cümleler

Benimki TDK kuralları kapsamında bitişik yazılması gereken bir kelimedir. Benimki yazımı içinde olan /ki/ ilgi zamiridir ve eklendiği kelimeye her zaman bitişik bir şekilde yazılır.

Mısınız ayrı mı?

Aynı zamanda yazım hatası yüzünden çok sık öne çıktığını söylemek mümkün. Genel olarak yapılan bu hata bitişik şekilde yazılması olduğunu eklemek gerekir. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman bu kelimenin doğru yazılışı, 'misiniz' biçiminde ayrı ele almış halidir.

Orada mısın nasıl yazılır?

TDK'ya göre orada kelimesinin doğru yazılışı "orada"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.

Akşamüstü de nasıl yazılır?

Zira akşam ve üstü şeklinde iki farklı kelime eşliğinde birleşmiş olan bir sözcüktür. Ancak Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Akşamüstü' şeklinde birleşik olarak ele alınmasıdır.

Birebir bitişik mi ayrı mı?

İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...

Hafta içi nasıl yazılır?

8. Dış, iç, sıra sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: ahlak dışı, çağ dışı, din dışı, kanun dışı, olağan dışı, yasa dışı; ceviz içi, hafta içi, yurt içi; aklı sıra, ardı sıra, peşi sıra, yanı sıra vb.

Hangi ekler ayrılmaz?

UYARI: Özel adlara getirilen yapım ekleri, çokluk eki ve bunlardan sonra gelen diğer ekler kesmeyle ayrılmaz: Türklük, Türkleşmek, Türkçü, Türkçülük, Türkçe, Müslümanlık, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşmak, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türklerin, Türklüğün, Türkleşmekte, Türkçenin ...

Benim ne eki almıştır?

Sadece "ben" ve "biz" zamirlerine eklendiğinde -im şekline dönüşür (benim, bizim). Belirtili isim tamlamalarında ilk sözcüğe (tamlayana) eklendiği için tamlayan eki olarak da bilinir. "i" harfi, büyük ve küçük ünlü uyumuna uyacak şekilde dar ünlülerden birine (ı, i, u, ü) dönüşebilir: evin kapısı

Değil mi nasıl yazılır?

DEĞİL Mİ, DEYİL Mİ? beyefendi. Deyil nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "değil" şeklindedir.

References

Popular posts
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated: 17/04/2024

Views: 5443

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.