Kuaför nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir? (2024)

Bir mesleği icra etmeye başlamadan önce bilgi sahibi olmak önemlidir. Kuaför görev ve sorumluluklarından çalışma şartlarına kadar merak ettiğin tüm soruların cevabı İşin Olsun’da!

Saçların şekillenmesini, boyanmasını, bakımını ya da kesimini yapan kişilere kuaför denir. Kuaförler, hem kadın hem erkeklere yönelik iş yerlerinde veya birbirinden ayrı yerlerde hizmet verebilir. Erkek kuaförleri, saçın yanında sakal tıraşı hizmeti de sunar. Bu alanlarda yeteneği olan kişiler, kuaförlük mesleğini icra edebilir. ‘’Kuaför ne iş yapar?’’ sorusu en basit tanımıyla erkek ve kadınların kişisel bakımlarına destek olmak olarak cevaplanabilir. Erkek ile kadın kuaförleri arasında ortak noktalar bulunuyor olsa da bu mesleği icra eden adaylar, farklı eğitim süreçlerinden geçer. Bu eğitim sürecinin ardından uzmanlıklarını kazandıkları alana yönelik çalışmaya başlarlar. Her iki kuaför salonunda da gelen müşterilerin isteklerine uygun bir şekilde yanıt vermek kuaför görev tanımında yer alır. Kuaför çalışma şartları içerisinde her meslekte olduğu gibi belirli görev ve sorumluluklar vardır. Bu sorumlulukları yerine getirmek oldukça önemlidir.

Kuaför görev ve sorumlulukları nelerdir?

Aldıkları eğitime uygun olarak kadın ya da erkek kuaföründe çalışan kişiler, edindiği bilgiler sayesinde gelen kişilerin isteklerini karşılayarak tüm sorumluluklarını yerine getirir. Müşteri memnuniyetinin önemli görüldüğü mesleklerden biri olan kuaförlükte, kuaförlerin öğrenmiş oldukları bilgilerin yanı sıra kendi el becerisini ve yaratıcılığını da kullanması gerekir. Kuaför görevleri ve sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir;

  • Saç kesimi, yıkanma, şekillendirme ve renklendirme kuaförlerin görevleri arasında bulunur.
  • Kuaför çalışma saatlerine uygun olarak iş yerine giriş ve çıkış yapmalıdır.
  • Kuaförler, kozmetik, güzellik ya da manikür pedikür gibi alanlarda da hizmet verebilir.
  • Kuaförler, müşteriler ile doğru bir biçimde iletişim kurabilmelidir. Bunun yanı sıra nazik ve güler yüzlü olmalıdır.
  • Kuaför haklarının farkında olarak mesleğini icra etmelidir.
  • Kuaförler, zamanın trendlerine hakim olmalıdır.

Kuaför çalışma saatleri nasıldır?

‘’Kuaför nerede çalışır?’’ sorusu bu mesleği icra etmek isteyen kişiler tarafından merak edilir. Kuaförler, kuaför salonları ya da güzellik ve bakım merkezlerinde çalışır. Kuaför görevleri arasında yer alan saç ya da kişisel bakım ve makyaj gibi işlemler bu iş yerlerinde gerçekleştirilir. Her meslek için geçerli olduğu gibi kuaförlükte de belirli çalışma saatleri bulunur. ‘’Kuaför kaç saat çalışır?’’ sorusuna verilecek cevap ise çalışılan iş yerine göre değişiklik gösterir. Bu detay, iş ilanlarında açıkça belirtilir. Çoğu iş yeri belirlenen saat aralıklarında çalışırken bazı özel durumlarda bu süreler azalıp kısalabilir. Bunun yanı sıra yapılacak olan bir işlemin uzaması durumunda da kuaförler iş yerlerini daha geç kapatmak durumunda kalabilir. Hijyen kurallarının kuaförlük mesleğinde oldukça önemli bir yere sahip olmasından dolayı temizlik işlemlerini gerçekleştirmek için de çalışma saatlerinin uzaması gibi durumlar meydana gelebilir.

Kuaför maaşları ne kadar?

Kuaförlük mesleği hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişiler ‘’Kuaför ne kadar maaş alıyor?’’ sorusunu araştırır. Kuaför maaşları pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı kuaförler üniversitelerin Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri bölümünden mezun olarak bu mesleğe adım atar. Bazı işletmelerde ise usta çırak ilişkisiyle kuaför adayları yetiştirilir. Daha sonra bu kişiler, gerekli eğitimlere katılarak kuaförlük belgesi almaya hak kazanır. Kuaförlerin maaş aralıkları alınan primlere göre de farklılık gösterebilir. Aynı zamanda kuaförlerin sektörde tanınmışlığı ya da iş yerinin konumu gibi özel durumlar da kuaför maaşlarının değişmesinde etkili olan faktörler arasında yer alır. Dolayısıyla ‘’kuaför maaşları ne kadar?’’ sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir.

Kuaför nedir? Ne iş yapar? Görevleri nedir? (2024)

FAQs

Kuaför nedir görevleri nelerdir? ›

Kuaför, mesleği bir kişinin imajını değiştirmek veya sürdürmek adına saçlarını kesmek veya ona saç modeli şekli veren kişidir. Kullanılan teknikler arasında saç kesme, saç bakımı, saç modeli, saç boyama ve saç dokusuna işlem yapma sayılabilir.

Kuaförler neler yapabilir? ›

Saç kesimi, yıkanma, şekillendirme ve renklendirme kuaförlerin görevleri arasında bulunur. Kuaför çalışma saatlerine uygun olarak iş yerine giriş ve çıkış yapmalıdır. Kuaförler, kozmetik, güzellik ya da manikür pedikür gibi alanlarda da hizmet verebilir.

Kuaför işi ne? ›

Kuaför, saç ve sakal kesimi, şekillendirilmesi, yıkanması, bakımı ve boyanmasına yönelik işlemleri yapan; kozmetik ve güzellik konularında gerekli eğitimi almış, yetenek sahibi kişi olarak tanımlanır.

Kadın kuaför neler yapar? ›

Bayan kuaförü, kadınların saç bakımı, kesimi, boyama ve şekillendirme işlemlerini yapan bir meslektir. Müşterilerin isteklerini dinleyerek, saç tipine uygun ürünler kullanarak, güzel ve sağlıklı saçlar yaratır.

Kuaför kaç tl maaş alır? ›

eleman.net verilerine göre, Kuaför / Berber 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 35.400 TL maaş alıyor. Kuaför / Berber, 2024 yılında en düşük 21.600 TL alırken, en yüksek 58.000 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Kuaför / Berber, Temmuz 2023 yılında ortalama 26.200 TL maaş alıyordu.

Kuaförde neler bulunur? ›

Kuaför malzemeleri arasında makas, ustura, jilet, fırça, tarak, fön makinesi, maşa, bigudi, saç kurutma havlusu, saç yıkama seti, saç boyası, saç bakım ürünleri gibi çok çeşitli ürünler bulunur. Kuaför malzemelerinin amacı, saçların sağlıklı, güzel ve istenilen şekilde görünmesini sağlamaktır.

Kuaförde kimler çalışır? ›

Güzellik ve Bakım Hizmetleri Bölümü mezunları bu pozisyonlarda çalışabilirler:
  • Berber.
  • Cilt Bakım Danışmanı
  • Kuaför.
  • Saç Rengi Uzmanı
  • Tırnak Bakım Uzmanı
  • Makyöz.

Kuaför hangi sektöre giriyor? ›

Rehbere konu olan “Kuaförlük ve Diğer Güzellik Salonla- rının Faaliyetleri” sektöründe faaliyet gösteren iş yerleri tehlikeli iş yerleri sınıfına girmektedir.

Kimler kuaför salonu açabilir? ›

Hemen yanıtlayalım: Kuaför açmak için ustalık belgesi şart. Ancak ustalık belgesi bulunmayan kişiler de bu belgeye sahip bir kişiyi mesul müdür olarak göstererek kuaför salonu açabiliyor. Ayrıca salonda çalışanların tümünün ustalık, kalfalık ya da çıraklık belgesine sahip olması gerektiğini de ekleyelim.

Bir kuaför ayda ne kadar kazanıyor? ›

eleman.net verilerine göre, Bayan Kuaförü 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 35.800 TL maaş alıyor. Bayan Kuaförü, 2024 yılında en düşük 23.000 TL alırken, en yüksek 57.700 TL maaş alıyor.

Ilk kuaför kim? ›

Ülkemizde ilk kuaför 1932 yılında İstanbul Beyoğlu'nda Rus Aleksandr tarafından açılıyor. İzmir'de ise Şükrü Akan, Hasan Vardar, Yaşar Vicdanlı ve Bedri Öztoprak sektörün öncüleri oluyorlar.

Kaç yaşında kuaför olunur? ›

14 yaşını doldurmuş olan kişilerin çıraklık eğitimine başlayabileceği bilinse de kuaförlük kursları farklı yaş aralığı şartı koyabilir. Genellikle 14 yaşını dolduran ve 19 yaşından gün almayan kişiler kuaför olabilir; ancak 19 yaşını dolduran kişiler de bu alanda çalışabilir.

En iyi kuaför nasıl olunur? ›

İyi bir kuaför olmak için üniversitede Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü okunmalıdır. Ancak kuaför olmak isteyen kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı eğitim kurumları ya da halk eğitim merkezleri tarafından verilen Kuaförlük Kursu'na katılıp Kuaförlük Belgesi alarak da bu mesleği icra edebilir.

Kaç ayda kuaför olunur? ›

Kuaför Eğitimi Süresi

1360 saatlik eğitim yaklaşık olarak 14 ay sürmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanda farklı saatlerdeki eğitimleri de bulunmaktadır.

Kuaför kaç saat çalışır? ›

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge kapsamında işyerlerinin çalışma saatleri değiştirilirken berber kuaför, güzellik salonu, terzi gibi yerlerin açılış-kapanış saatlerinin açılış-kapanış saatlerinin düşük, orta ve yüksek risk grubundaki illerde 07.00-20.00 saatleri arası olarak belirlendiği belirtildi.

Berber ve kuaför arasındaki fark nedir? ›

Berberin farkı tamamen erkeklere has bir şey olmasıdır , erkek kuaförüde vardır ama kadın berberi diye bir şey yoktur.

Kuaför kursunda neler öğretiliyor? ›

Kuaförlük kursunda neler öğretiliyor? Her zaman olduğu gibi iş planı, müşteri ilişkileri, hizmet vereceğiniz salonun hijyen ve hazırlığı ile uygulamalı saç ve cilt analizi ile saç tiplerini ayırma, kesimi, saç sakal tıraşı, farklı modellerde saç kesimi, saç ayırma ve fön eğitimleri verilmektedir.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6312

Rating: 5 / 5 (60 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.