Bir binada kaç kolon var, kaç izolatör gerekli? Bir binanın kaç kolonu olmalı? Depreme dayanıklı bir ev için kaç kolon olmalıdır? (2024)

Bir evde kaç kolon olmalı? Deprem yönetmeliğine göre kaç kolon şartı var? Bir evin sağlam olması için kaç kolon gereklidir? soruları gündemin merak edilen başlıkları arasında gelmektedir. Peki, Bir binada kaç kolon var, kaç izolatör gerekli? Bir binanın kaç kolonu olmalı? Ayrıntılar sizlerle...

KOLON NEDİR?

Kolon veya sütun, taşıyıcı sistemde düşey yapı elemanlarına verilen isimdir. Yapıda dış ve iç etkilerden oluşan kuvvetleri (moment, kesme kuvveti vb.) temellere, dolayısı ile zemine aktarırlar. Boyutlandırılmaları gelen kuvvetlere göre yapılan hesaplamaların dışında; yönetmeliklerde malzeme cinsine göre belirtilen minimum boyutlardan küçük olamaz. Taş veya tuğla örülerek yapılan taşıyıcı ayaklara ise paye denmektedir.

Yapı tarihinin en başından beri yapıları ayakta tutmak için kullanılagelmiştir. İlk zamanlarda taş, ağaç gibi doğal malzemeler kolon yapımında kullanılmışsa da modern teknolojinin gelişmesi ile birlikte bir tür yapay bağlayıcı olan çimento ve iskeleti oluşturan çelikten imal edilmiş betonarme veya yalnızca çelikten kolonlar kullanılmaya başlanmıştır.

Kolonlar yapı sistemlerinde, genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar. Kolonlarda oluşabilecek bir hasar, yapının göçmesine varabilecek kadar ağır hasarlara neden olabilmektedir.

Kolon tanımı genellikle yapısal elemanın, geometrik yerleşimiyle ilgili bir özelliğini çağrıştırsa da, betonarme davranışı açısından irdelendiğinde diğer tür elemanlardan (kiriş, döşeme, perde vb.) farklı bir mekanik davranışı ortaya koyar. Betonarme Yapıların Tasarım ve Kuralları (TS500-2000) isimli Türk Standardı'nda belirtildiği üzere (Bölüm 7.3) hesap eksenel basınç değeri 0.1*fck*Ac değerini aşmayan elemanlar eğilme elemanı olarak tasarlanırlar. Kirişler ve de döşemeler çoğunlukla bu tanıma uyarlar. Bu şartın dışındaki elemanlar ise, eksenel kuvvet seviyesinde bir üst sınır olmakla birlikte, eksenel kuvvet ve eğilmenin birlikte etkimesi durumuna göre tasarlanırlar (TS500-2000 Bölüm 7.4 ve Deprem Yönetmeliği ilgili bölümü). Kolonlar ise çoğunlukla bu davranış tanımına girerler. Ancak eğer bir yatay elemanın (kiriş) eksenel yük seviyesi yanal yüklerden dolayı bu tanıma giriyorsa kolon gibi tasarlanması gerekliliği vardır.

BİR BİNADA KAÇ KOLON OLMALI?

Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.

AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Kolonlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenler:

- Binanın tasarımı da depreme karşı dayanıklılık sağlayabilir. Simetrik boyutlandırma ve kısa kolon kullanımı gibi tasarımsal etkenler, yapının depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlayabilir.

- Kolon ve perde uygulamalarının doğru yöntemlerle gerçekleştirildiğini öğrenin. Teknik özellikleri öğrenebilmek adına daire satın almak istediğiniz binayı mühendislerine inceletebilirsiniz.

YENİ EV SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

- Binanın bodrum katına bakın. Eğer rutubetliyse, binanın su yalıtımı iyi yapılmamış demektir. Yalıtımı iyi yapılmamış binaların taşıyıcı sistemlerinin paslanması, büyük şiddetli bir deprem sırasında yapının hasar görmesine neden olmaktadır.

- İnşaat sırasında, hazır beton teknolojisi ile üretilen binaları tercih edin. Deprem bölgelerinde inşa edilen binalarda C20 ''den düşük dayanımlı betonla üreilmiş binaları tercih etmeyin.

- Binanın tasarımı da depreme karşı dayanıklılık sağlayabilir. Simetrik boyutlandırma ve kısa kolon kullanımı gibi tasarımsal etkenler, yapının depreme karşı daha dayanıklı olmasını sağlayabilir.

- Kolon ve perde uygulamalarının doğru yöntemlerle gerçekleştirildiğini öğrenin. Teknik özellikleri öğrenebilmek adına daire satın almak istediğiniz binayı mühendislerine inceletebilirsiniz.

- Binanın üçte birinin toprak altında olmasına dikkat edin. Unutmayın ki toprak altında ne kadar fazla kat varsa o bina depreme karşı o kadar güvenilirdir.

- Zeminin etüd raporunu incelemeyi unutmayın. Yine unutmamak gerekir ki her bina her zemine uygulanamaz. Doğru zemine uygulanan doğru bina depreme karşı dayanıklıdır.

- Binaların Enerji Kimlik Belgesi var mı ? bakın. Artık kanuni zorunluluk olan Enerji Kimlik Belgesi binanın ısı izolasyonunun yapıldığını gösterir.Yakıt tasarrufu ile paranız cebinizde kalır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Kahramanmaraş Deprem Gündem Yaşam Haberler

Bir binada kaç kolon var, kaç izolatör gerekli? Bir binanın kaç kolonu olmalı? Depreme dayanıklı bir ev için kaç kolon olmalıdır? (1)

Yorumunuzu Yazın

500

Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.

Bir binada kaç kolon var, kaç izolatör gerekli? Bir binanın kaç kolonu olmalı? Depreme dayanıklı bir ev için kaç kolon olmalıdır? (2024)

FAQs

Bir binada kaç kolon var, kaç izolatör gerekli? Bir binanın kaç kolonu olmalı? Depreme dayanıklı bir ev için kaç kolon olmalıdır? ›

Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.

100 metrekare evde kaç kolon olur? ›

Ancak yeni yapılarda betonarme perdelerin daha fazla sayıda kullanılması, yapı bilgi düzeyinin artması ve betonarme teknolojisinin gelişmesi nedeniyle kolon sayısı daha az olabiliyor. Örneğin 100 m²'lik yeni bir yapıda sadece 5 kolon ve 4 perde görmek mümkün.

Hangi binalar depreme daha dayanıklı? ›

Yüksek katlı binaların depreme dayanıklı olmadığı düşünülse de, uzmanlara göre 1 veya 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzeri olan binalar, depremden en az etkilenen binalar olmaktadır. Yüksek katlı olan binaların kaliteli malzemelerden yapılması durumunda deprem yüküne az maruz kalınmaktadır.

Bir binanın dayanıklı olduğunu nasıl anlarız? ›

İskan belgesi, yapının deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapıldığına işaret eder. Ayrıca oturulan yapının projeye sadık kalınarak inşa edildiğinin de önemli kanıtlarından biridir. Yine de iskan belgesini nihai bir gösterge olarak dikkate almamak en doğru yaklaşımdır.

4 katli bina depreme dayanıklı mı? ›

Birinci deprem kuşağında yer alan binalardan özellikle 4 ve 8 katlı arasındaki binalar deprem yüklerine daha çok maruz kalıyorlar ve hasar durumu çok daha büyük oluyor, yıkım ile karşılaşabiliyor. Deprem, 1 ve 2 katlı binalar ile 20 ve üzeri katlı binaları etkilemiyor, daha az etkiliyor.

Bir kolonda en az kaç demir olmalı? ›

Boyuna donatılar hep üst kat için filiz olacak şekilde üretilir. Donatı çapının 40 ya da 50 katı uzunluğu kadar filiz payı bırakılır. Kolonlar en az 4 adet 16' mm lik ya da 6 adet 14' mm lik (4Ø16veya 6Ø14) donatıdan olur. Dairesel kolonlarda en az donatı 6Ø14 tür.

Sağlam bir binada kaç kolon olmalı? ›

BİR BİNADA KAÇ KOLON OLMALI? Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir. AYRINTILI DEPREM YÖNETMELİĞİ İÇİN TIKLAYINIZ!

30x50 kolon olur mu? ›

Kolon ise mimari çözüme göre çeşitli ebatlarda olabilir. 30x50, 40x60, 50x100 gibi olabilir.

30 yıllık bina sağlam olur mu? ›

Ancak yapıda kullanılan malzemenin kalitesi de bu noktada çok önemli. 30 yıllık bir bina, kaliteli malzemelerden inşa edilmişse yeni binalardan daha bile sağlam olabilir. Bunu tespit etmenin yolu, uzmanlara danışarak binaya depreme dayanıklılık testi yaptırmaktır.

Binamızın sağlam olduğunu nasıl anlarız? ›

Binam Depreme Dayanıklı mı Nasıl Öğrenebilirim? Binanın riskli yapı testi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisansı olan kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından yapılabilmektedir. Binanın sağlamlığını ölçmek için deprem testine ev sahipleri iki şekilde başvuru yapabilir.

Depremde Zemin mi önemli bina mı? ›

Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.

Depremde hangi kat daha güvenli? ›

Deprem anında veya sonrasında alt katların tahliyesinin daha kolay olacağı açıktır. Üst katların ise tahliyesi daha uzun sürebilir. Yüksek binaların yapısından kaynaklanan özellikler dolayısıyla üst katlarda depremin etkisinin daha fazla hissedilmesi doğaldır ve normaldir.

Bir ev 100 yıl dayanır mı? ›

Bir ev 100 yıl dayanır mı? Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.

Depremde en çok hangi kat zarar görür? ›

Eğer deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmamanız gerekiyor. Çünkü deprem esnasında binayı terk etmeye çalışmak büyük tehlike doğurur. Hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlike haline gelir. Ayrıca üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır.

Kolon kalınlığı ne kadar olmalı? ›

Kolon bindirme ve sarılma bölgesindeki etriye aralığı minimum 5 cm olabilir, daha küçük tasarlanmamalıdır. Kolon boyuna donatının çapının 14 mm'den etriye donatı çapının ise 8 mm'den daha küçük olmayacak şekilde tasarlanmasına dikkat edilmelidir. 150 mm'den büyük olmayacaktır.

100 m2 radye temele kaç ton demir gider? ›

100 m2 ye ne kadar demir gider? 100 metrekare bir dairenin metrekaresine yaklaşık 35-45 kg arası donatı gitmektedir.

1 metre kolon olur mu? ›

Kıdemli Üye. Kolon 1m x 1m ise ve yapı aksını kolonun en dış kenarı kabul edersek en fazla bir metre geçilir. Kolonu dikersiniz bir metre geçmiş olursunuz. İşin esprisi bir yana sadece mimari olarak sorduğunuzu varsayarsak betonarme bir yapı için 15-20 metreye kadar geçebilirsiniz.

Kolonlar arası mesafe ne kadar olmalı? ›

Deprem yönetmeliğine göre kolon başında 50 cm'lik bir bölgede etriye aralığı 9.5 cm olacaktır.

Bir kolon kaç metrekaredir? ›

Kolonlar genelde 40cm x 40cm veya 30cm x 60cm gibi kare orana sahiptir. Yani en/boy oranı genelde 1/1, 1/2 civarındadır.

Kolonsuz bina sağlam olur mu? ›

Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 6075

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.