Taşıyıcı Sistem Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir? (2024)

Bir yapının dış etkenlere güvenlik içinde karşı koyabilmesi için yük taşımak ve aktarmak üzere oluşturulan temel, perde, kolon, kiriş, döşeme gibi yapı elemanların tümüne birden taşıyıcı sistem denir.

Her taşıyıcı sistemden, kendi ağırlığı başta olmak üzere, etkiyen yükleri karşılayarak bunları üzerine kurulduğu zemine güvenli bir şekilde iletmesi beklenir.

Bir yapının, güvenli olması yanında, sağlaması gereken koşullardan, ekonomik, kullanım amacına uygun, çevre ile uyumlu ve estetik olma koşulları da göz önünde tutulmalı, taşıyıcı sistemin bu koşulları önleyici olmamasına çalışılmalıdır.

Hangi tür olursa olsun, bir betonarme taşıyıcı sistemin düzenlenmesi sırasında özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. Her iki doğrultuda yatay yükleri karşılayacak çerçeveler meydana getirilmesi, yatay yüklerin güvenli biçimde taşınabilmesi için gereklidir.

2. Taşıyıcı sistemin, yükleri en kısa yoldan zemine aktaracak şekilde düzenlenmesi, böylece, örneğin burulma gibi bazı ek etkilerin meydana gelmemesi için çaba harcanmalıdır.

3. Düşey taşıyıcı olan kolon ve perdelerle temellere gerekli önemin verilmesi, özellikle temellerin zemin durumu göz önüne alınarak belirlenmesi, kolonların zemine kadar kesintisiz devam etmesi önemlidir.

4. Depremde en çok zorlanan yerlerden birisi kiriş kolon birleşim bölgeleridir. Buralarda donatının yerleştirilmesine, kenetlenmesinin sağlanmasına ve kolon etriyelerinin devam ettirilmesine özen gösterilmelidir.

5. Betonun yeterince sünekliğe sahip olabilmesi ve öngörülen dayanımda olması gerekir. Depremin alışılmışın üzerinde bir yükleme doğuracağı ve yapılan kusurların meydana çıkacağı unutulmamalıdır.

6. Deprem etkisi en fazla alt katlarda ortaya çıkacağı için, buradaki kolonların yapım ve düzenlenmesine önem verilmeli, görünüş ve kullanım gerekleri ile ani rijitlik değişikliğine gidilmemelidir.

7. Taşıyıcı sistemde rijitliğin ve bununla uyumlu taşıma kapasitesinin düzgün bir şekilde dağıtılmasının, deprem nedeni ile ortaya çıkan hasarların bazı bölgelerde yoğunlaşmadan tüm yapıda dağılmasını sağlayacağı gözden kaçırılmamalıdır.

8. Taşıyıcı sistemin planda simetrik olarak düzenlenmesi depremden ortaya çıkacak etkilerin gereksiz yere artmasını önler.

9. Kolon ve perde kesitlerinin, taşıyıcı sistemin iki doğrultudaki rijitliğini birbirine yakınlaştıracak şekilde belirlenmesi, her iki doğrultudaki deprem zorlanmasının uyuşumlu olarak taşınmasını sağlar.

10. Perdelerin, planda dış kenarlara yakın yerleştirilmesi, yapının tüm plan kesitinin burulma rijitliğini arttırarak, depremden doğacak kesit etkilerinin daha düşük düzeyde kalmasını sağlar.

11. Kolon ve kirişlerdeki birleşim noktalarına yakın bölgeler (sarılma bölgeleri) deprem etkisi altında fazla zorlanacağı için, etriyelerin sıklaştırılması ile betonda sarılmadan dolayı dayanımın ve göçme şekil değiştirmesinin (sünekliğin) artması sağlanabilir. Böylece deprem etkilerinin neden olacağı hasar daha düşük bir düzeye indirilebilir.

12. Taşıyıcı sistemin depremde hasar görmesindeki nedenler önem sırasına göre;

a) Taşıyıcı sistemin iyi düzenlenmemiş olması,

b) Malzeme dayanımlarının düşük olması,

c) Konstrüktif ayrıntılara dikkat edilmemiş olması,

d) Statik ve betonarme hesaplarının yeterli olmaması, olarak sıralanabilir. Buradan, konstrüktif esaslara uymamanın statik ve betonarme çözümlemeden daha önce gelen bir hasar nedeni olduğu anlaşılmaktadır.

13. Temel bağ kirişlerinin, temelleri bağlayıp birbirlerine göre yer değiştirmelerini önleyecek şekilde düzenlenmesi ve donatılarının kenetlenmesinin temel bloku içinde yapılması gerekir.

14. Yapılarda kütlesi büyük olan katların zemine yakın düzenlenmesi toplam taban kesme kuvvetini azaltacağı gibi, deprem sırasında meydana gelecek atalet kuvvetlerinin yapıyı daha az zorlaması da sağlanır.

15. Kirişsiz döşemeli yapılarda, döşeme ve kolonların oluşturduğu çerçeveler yatay yüklere karşı çoğunlukla yeterli rijitlik sağlayamadıkları için, deprem perdeleri ile yapının rijitleştirilmesi uygundur.

Taşıyıcı sistem seçiminde temel kural yükler en kısa yoldan temele ulaşmalıdır.Bunu sağlamak için ise;

-Döşemeler kirişlere oturmalı

-Kirişler sürekli olmalı

-Kirişlerin her iki ucu kolona oturmalı

-Kolon kolona oturmalı

-Kiriş kolon aksları çakışmalı

-Bir yöndeki kirişler birbirine paralel olmalı

-Bir yöndeki kolonlar birbirine paralel olmalı

Taşıyıcı Sistem Nedir? Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir? (2024)

FAQs

Taşıyıcı sistem ne demek? ›

Bir yapının dış etkenlere güvenlik içinde karşı koyabilmesi için yük taşımak ve aktarmak üzere oluşturulan temel, perde, kolon, kiriş, döşeme gibi yapı elemanların tümüne birden taşıyıcı sistem denir.

Taşıyıcı sistemler kaça ayrılır? ›

4.3.3.1 – Betonarme ve çelik taşıyıcı sistemler, Tablo 4.1'de verildiği üzere, süneklik düzeyleri bakımından süneklik düzeyi yüksek taşıyıcı sistemler, süneklik düzeyi sınırlı taşıyıcı sistemler ve süneklik düzeyi karma taşıyıcı sistemler olmak üzere üç sınıfa ayrılmıştır.

Taşıyıcı sistem seçiminde temel kural nedir? ›

Yapının tasarımına uygun olarak taşıyıcı sistem türü betonarme, çelik veya karma (betonarme ve çelik) seçimi yapılır. Betonarme= Taşıcısı sistemi betonarme kolon ve/veya betonarme perdelerden oluşan yapılarda bu sistem tipi seçilmelidir.

Yüksek yapılarda taşıyıcı sistem türleri nelerdir? ›

Yüksek yapılara etki eden yatay ve düşey kuvvetlerin aktarılmasında kullanılan taşıyıcı sistem tipleri genel olarak; -Çerçeve sistem, -Perde duvarlı sistem, -Çerçeve ve perde duvarlı sistem, -Çekirdekli sistem, -Tübüler sistem -Outtrigger (Dış Destek) Sistemler -Diagrid Sistemler, olarak sınıflandırılabilir.

Kaç tür taşıyıcı sistem vardır? ›

Yüksek yapılara etki eden yatay ve düşey kuvvetlerin aktarılmasında kullanılan taşıyıcı sistem tipleri çerçeve sistem, perde duvarlı sistem, çerçeve ve perde duvarlı sistem, tübüler sistem olarak sınıflandırılabilir.

Taşıyıcılar nelerdir? ›

Bir insan ya da hayvan bir mikroorganizmayı vücudunda taşıdığı ve başkalarına bulaştırdığı halde kendisinde hastalık belirtileri görülmez, bu canlılara portör veya taşıyıcı denilir.

Taşıyıcı yapı malzemeleri nelerdir? ›

İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle beton, çelik, ahşap ve zemindir. Bunlardan beton, çelik ve ahşap malzemeleri üst yapı malzemeler olup yapının iskeletini oluşturmaktadır.

Taşıyıcı sistem düzensizlikleri nelerdir? ›

Düzensiz Taşıyıcı Sistem Nedir?
  • Döşeme süreksizliği.
  • Planda girinti-çıkıntı düzensizliği.
  • Burulma düzensizliği.
  • Taşıyıcı eleman eksenlerinin birbirine paralel olmaması
  • Komşu katlar arası dayanım farklılığı (zayıf kat)
  • Komşu katlar arası rijitlik farklılığı (yumuşak kat)
  • Kiriş-kolon süreksizliği.
Jun 14, 2020

Çelik taşıyıcı ile kaç metre geçilir? ›

Kafes yüksekliğinin açıklığa oranı h/L= 1/20–1/30'dur ve 12–75 m arasında açıklık geçilebilmektedir.

Hangi taşıyıcı sistemde deprem sırasında en az yer değiştirme olur? ›

Rijit Yapı: Deprem kuvveti altında elastik davranış yapan, deprem yükleri altında az yer değiştirme yapan ve başlangıçtaki davranışına göre tanımlanan yapıdır.

Perde duvar taşıyıcı midir? ›

Perde duvarlar, plandaki kalınlıkları boylarına göre oldukça büyük olan düşey taşıyıcı elemanlar olup görevleri döşemelerden ve kirişlerden aldıkları yatay ve düşey yükleri zemine aktarmak ve özellikle deprem ve rüzgar gibi yanal yükler etkisinde yapıların yatay ötelenmesini sınırlamaktır.

Taşıyıcı sistem davranış katsayısı kaç olmalıdır? ›

yönetmelikte betonarme boşluksuz perdeli sistemler (A13) için R=6 olarak verilen taşıyıcı sistem davranış katsayısı, yine yönetmeliğin ilgili maddeleri uyarınca (4/5)R olarak revize edilmiş ve R=4,8 olarak hesaplara dahil edilmiştir.

Çatı taşıyıcı sistem midir? ›

Binadaki döşeme ve çatı gibi yatay taşıyıcı sistem yükleri iç ve dış duvarlar tarafından taşınarak temele nakledecek şekilde yapılan yapılardır.

Taşıyıcı sistem nedir statik? ›

Bir yapıya etki eden çeşitli kuvvetleri güvenlik sınırları içinde taşıyan ve bu kuvvetleri zemine aktaran sistemlere taşıyıcı sistemler denir.

Çelik taşıyıcı sistemler nelerdir? ›

Çelik yapılar, inşa etme yöntemi olarak iki farklı taşıyıcı sistem türüne sahiptir. İlki; sıcak çekilen ağır çelik hadde profilleri kullanılarak inşa edilen çelik iskelet sistemi, ikincisi ise; soğ*ck bükme ince cidarlı profiller kullanılarak inşa edilen duvar ve döşeme taşıyıcılardır.

Taşıyıcı sistem kurgusu nedir? ›

Taşıyıcı sistem, tasarlanan herhangi bir yapının ayakta durmasını sağlayan, belirli açıklıkları geçme işlevini yerine getiren, kimi zaman tasarımda yapıyı biçimlendirici nitelikleri olan ve yapıya etkiyen yükleri aktaran taşıyıcı elemanların bir araya gelmesiyle oluşan bütündür.

Taşıyıcı malzeme ne demek? ›

İnşaat mühendisliğinde kullanılan taşıyıcı malzemeler, genellikle beton, çelik, ahşap ve zemindir. Bunlardan beton, çelik ve ahşap malzemeleri üst yapı malzemeler olup yapının iskeletini oluşturmaktadır.

Yığma ve iskelet taşıyıcı sistemler arasındaki farklar nelerdir? ›

Yığma yapılarda kat yüksekliği oldukça sınırlı iken, iskelet sistemde çok yüksek yapılar inşa etmek mümkündür. Kirişler, üzerlerine etkiyen düşey yükleri eğilmeye çalışarak taşıyan, kolon ya da taşıyıcı duvar üzerine mesnetlenmiş yatay taşıyıcı yapı bileşenleridir.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Madonna Wisozk

Last Updated:

Views: 6105

Rating: 4.8 / 5 (48 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Madonna Wisozk

Birthday: 2001-02-23

Address: 656 Gerhold Summit, Sidneyberg, FL 78179-2512

Phone: +6742282696652

Job: Customer Banking Liaison

Hobby: Flower arranging, Yo-yoing, Tai chi, Rowing, Macrame, Urban exploration, Knife making

Introduction: My name is Madonna Wisozk, I am a attractive, healthy, thoughtful, faithful, open, vivacious, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.