Bir Tanem Nasıl Yazılır Tdk'ya Göre Bir Tanem Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? (2024)

Bir tanem olarak bilinen sözcüğü kesinlikle birtanem şeklinde yazmamak gerekir. Bu şekilde yapılması yanlışlık olarak nitelenir. Doğal olarak yazılan kelime doğru olmayacaktır. Asıl doğru yazım ise 'bir tanem' şeklinde bilinmelidir.

Bir Tanem Nasıl Yazılır?

Bir tanem şeklinde yapılan yazımın ayrı olduğu rahatça görülmektedir. Buna göre bir tanem yazılacağı zaman bitişiklik söz konusu olmamalıdır.

TDK'ya Göre Bir Tanem Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir?

Bir tanem için TDK'dan yaralanmak en doğru bir seçim olur. Buna göre bir tanem yazılışında ayrı olan yazım geçerlidir.

Doğru: Bir tanem

Yanlış: Birtanem

Örnek cümleler;

- Ona her zaman bir tanem diye hitap ederdi.

- Bir tanem diye başlayan şarkıyı benim gibi oda çok severdi.

Bir Tanem Nasıl Yazılır Tdk'ya Göre Bir Tanem Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? (2024)

FAQs

Bir Tanem Nasıl Yazılır Tdk'ya Göre Bir Tanem Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? ›

“Bir tanem” ifadesinin yazımında birleşik ya da ayrı yazım kuralı gereği ayrı yazılır.

Bir Tanem nasıl yazılır TDK? ›

Bir tanem olarak bilinen sözcüğü kesinlikle birtanem şeklinde yazmamak gerekir. Bu şekilde yapılması yanlışlık olarak nitelenir. Doğal olarak yazılan kelime doğru olmayacaktır. Asıl doğru yazım ise 'bir tanem' şeklinde bilinmelidir.

Bir tanesin nasıl yazılır? ›

Bir tanesi kelimesinin de doğru yazım şekli TDK tarafından açıklanmıştır. Bir tanesi kelimesinin doğru yazımı ayrı olmalıdır. Bu kelimenin genellikle 'birtanem' 'birtanesi' biçiminde bitişik olarak yazıldığı görülse de bu durum imla kurallarına aykırıdır. Aslanağzı nasıl yazılır?

Her bir şeyim nasıl yazılır? ›

Buna göre herhangi bir sözcüğün doğru yazımına uymadan farklı biçimlerde yazmak uygun değildir. Yazım kurallarına dikkat eden kişiler ise her şeyim bitişik mi yazılır sorusunu merak ediyor. Her şeyim TDK tarafından belirlenen dil kurallarına göre "her şeyim" şeklinde yazılmalıdır.

Birtanem ne demek ne anlama gelir? ›

Bir tanem TDK sözlük anlamı şu şekildedir: çok sevilen kişiye söylenen bir söz.

Bir tane ayrı mı yazılır bitişik mi? ›

İşte bir tane kelimesinin yazılış şekli... BİR TANE NASIL YAZILIR? Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "bir tane" kelimesi ayrı yazılıyor.

Bir kaçı Nasıl Yazılır TDK? ›

Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.

Bir adet mi 1 adet mi? ›

Bu kelimenin doğru bir şekilde kullanımı "adedi" biçiminde olmalıdır. Adeti (Yanlış bir kullanımdır.)

Bir kaçı birleşik mi yazılır? ›

Birkaç kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birkaç" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.

Kar tanesi nasıl yazılır TDK? ›

"Kar Tanesi", "Karlar Ülkesi"nde başlayıp "Karlar Ülkesi"nde sürüp giden bir doğa öyküsü.

Pek çok bitişik mi ayrı mı? ›

PEKÇOK MU, PEK ÇOK MU? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda pekçok kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Pek çok sıfattır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "pek çok" şeklinde ayrı yazılır.

Herşeyde nasıl yazılır? ›

Ayrıca, "herşey" kelimesinin yanlış kullanımıyla sıkça karşılaşılan bir diğer ifade de "herşeyden" ve "herşeyin" kelimeleridir. Doğru kullanımı ise "her şeyden" ve "her şeyin" şeklinde olmalıdır. Bu ifadeler de aynı şekilde ayrı yazılmalıdır.

Hiç bir şey nasıl yazılır? ›

Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.

Bitanem ingilizce nasıl yazılır? ›

"bir tanem" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 4 sonuç
Kategoriİngilizce
1Genelsweetheart ünl.
Colloquial
2Konuşma Dilimy one and only ünl.
3Konuşma Dilimy tenda exclam.
6 more rows

Aşk Tanem nasıl yazılır? ›

Birleşik ve cins isim örneği olan bir tanem TDK bilgilerine göre ayrı yazılmalıdır. Bir tanem sözcüğü günümüzde sık sık sevgi sözcüğü olarak kullanılır. Günlük hayatta fazlaca kullanılan bir tanem kelimesi birtanem olarak yazıldığında yazım yanlışı yapılmaktadır.

Aşkım diye kime denir? ›

Aşkım isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: "Benim aşkım, sevdiğim insan, sevgilim" anlamında kullanılan bir ad.

Birtakım nasıl ayrı yazılır? ›

Özellikle öğrenciler başta olmak üzere pek çok vatandaş imla kuralları arasında bu soruyu merak ediyor. BİRTAKIM MI, BİR TAKIM MI? TDK sitesinde sözlükten arama yapıldığında kelimenin, Birtakımşeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Yani Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"birtakım"dır.

Birtakım nasıl yazılır örnek? ›

- Birtakım konular hakkında görüşmemiz gerekiyor. - Benim hakkımda birtakım sözler söylemişsin. Cümlelere bakıldığında "birtakım" kelimesi "bazı" anlamı ile kullanılmıştır. Yani kelime ayrı yazılsaydı sayılabilen bir cümle ortaya çıkıyordu.

Bir kelimesi nasıl yazılır TDK? ›

TDK sözlüklerine göre "bir an" ayrı yazılıyor. Bazı örneklerde görülen "biran" gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Zarf olarak kullanılan "bir an" kelimesinin TDK'ya göre anlamı ise şöyle: Çok kısa bir süre.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gregorio Kreiger

Last Updated:

Views: 6535

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gregorio Kreiger

Birthday: 1994-12-18

Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

Phone: +9014805370218

Job: Customer Designer

Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.