Umurumda değil ne demek? Umurumda değil TDK sözlük anlamı nedir? (2024)

Atasözleri ve deyimler günlük yaşamın gerçeklerinden beslenen, ancak sıklıkla mecaz barındıran sözlerdir. Birleşik fiiller de iki veya daha fazla kelimelerin birleşmesiyle oluşan, eylem ifade eden sözlerdir. Deyimler, atasözleri ve birleşik fiiller yapıları gereği güçlü bir ifade sunarlar. Günlük yaşamda veya edebi eserlerde sıklıkla bu sözlerin anlatım gücüne başvurulur. Umurumda değil ifadesi de bunlardan biridir. Umurumda değil ne demektir?

Umurumda değil Ne Demek? Umurumda değil TDK sözlük anlamı nedir?

  • Umurumda değil TDK sözlüğe göre 1 farklı anlama sahiptir.

Umurumda değil TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. beni hiç ilgilendirmiyor anlamında söylenen bir söz

Umurumda değil ile Kurulan Atasözleri, Deyimler ve Birleşik Fiiller

umurumun tekiumurunda olmamak

Umurumda değil ne demek? Umurumda değil TDK sözlük anlamı nedir? (1)

Anahtar Kelimeler:

Umurumda değil ne demek? Umurumda değil TDK sözlük anlamı nedir? (2024)

FAQs

Umurumda değil ne demek TDK? ›

'beni hiç ilgilendirmiyor' anlamında söylenen bir söz.

Umrumda değil mi umurumda değil mi? ›

Bazı kelimeler Türkçede yazılışlarıyla sıkça karıştırılmaktadır. "Umurumda" kelimesi de bu kelimelerden birisidir. Peki, doğru yazılışı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Umrumda" olan kelimenin doğru kullanımı "Umurumda" olmaktadır.

TDK sözlük anlamı nedir? ›

Türk Dil Kurumunca yayımlanan Türkçe Sözlük; bugün Türkçenin en güvenilir sözlüğü durumundadır.

Umrunda olmamak ne demek TDK? ›

Sesli Sözlük - umurunda olmamak, önemsememek.

Umurun anlamı ne? ›

Umur kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Emir" kelimesinden türetilmiştir ve "iş, işler, işlerin tümü" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla umur, bir kişinin veya topluluğun işleri, uğraşları veya meselelerini ifade eder.

Umuru ne? ›

Umur-u Hafiye Osmanlı Devleti'nde İkinci Abdülhamid döneminde faaliyet göstermiş olan bir istihbarat teşkilatıdır. Resmi olarak Zaptiye Teşkilatı'na bağlı olan kuruluş, fiili açıdan direkt İkinci Abdülhamid'e bağlı olarak çalışmaktaydı.

Umrumda değil hangi yıl? ›

1995–99: Hazırım ve Çapkın

Albümde yer alan "Umrumda Değil", "Hangi Aşk Adil Ki", "Vakit Varken", "Daha", "Nar Çiçeği" ve "Sevdim Sevilmedim" şarkılarına klip çekilmiştir.

Umuru mu UMRU mu? ›

"Umur" kelimesine ek geldiğinde orta hece düşmesi yaşanmamaktadır. Dolayısıyla "umrumda değil" kullanımı doğru bir kullanım değildir. Güncel TDK sözlüğüne göre doğru kullanım bu şekildedir.

Mı mi mu mü ne demek? ›

Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Soru eki, Türkçede soru cümlesi oluşturmakta kullanılan mi ekidir. Kendinden önceki hecenin hem büyük hem de küçük ses uyumlarına uyacak şekilde dar ünlülerden birini alarak mı, mu veya mü'ye dönüşebilir: Eve geldin mi?

Bir arkadaş için müteşekkirim ne demek? ›

Bu kelime, bir kişinin veya topluluğun, bir iyilik veya yardım karşısında duyduğu minnet ve teşekkür duygusunu ifade etmek için kullanılır.

TDK kim yazdi? ›

Kurum "Türk Dili Tetkik Cemiyeti" adı ile 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla, devletten ayrı bir dernek olarak kurulmuştur. Kurumun kurucuları, hepsi de milletvekili ve dönemin tanınmış edebiyatçıları olan Samih Rifat Bey, Ruşen Eşref, Celâl Sahir ve Yakup Kadri'dir.

Rençber mi Rençber mi? ›

"Rençper" kelimesi de bu kelimelerden birisidir. Peki, doğru yazılışı nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) kılavuzuna göre yanlış kullanımı "Rençber" olan kelimenin doğru kullanımı "Rençper " olmaktadır.

Umrumda bile değilsin ne demek? ›

Umurumda değil TDK sözlük anlamı şu şekildedir: beni hiç ilgilendirmiyor anlamında söylenen bir söz.

Dünya yansa umrunda değil ne demek? ›

Dünya Yıkılsa Umurunda Değil Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: hiçbir şeyle ilgilenmez, sorumsuz, kaygısızdır.

Öğrek ne demek TDK? ›

[1] (halk ağzı) Bir aygırın koruması altındaki kısrak sürüsü. [2] Birlikte yetişen, birlikte hareket eden topluluk, grup.

Umurumda ünlü düşmesi var mı? ›

umurumda, duyuruldu, hatırı, buyurun, avucunu gibi sözcüklerde ünlü düşmesi olmaz.

TDK da değirmen ne demek? ›

Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit Değirmen sözcüğü, kahve, nohut ve buğday gibi pek çok ürünün üretilmesi konusunda kullanılan sistemdir.

Vakti Mekatıl ne demek? ›

VAKTİ MEKATIL NE DEMEK? Vakt-ı Mekatıl kaynaklara göre iki ayrı sözcükten oluşan bir tamlama olarak yer alıyor. Vakit, zaman ve hesaplaşma, ceza kesme ve savaş anlamlarına gelen mekatıl kelimelerinin birleşmesi ile oluşan tamlama genel olarak ceza kesme zamanı olarak kullanılıyor.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Trent Wehner

Last Updated:

Views: 5721

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Trent Wehner

Birthday: 1993-03-14

Address: 872 Kevin Squares, New Codyville, AK 01785-0416

Phone: +18698800304764

Job: Senior Farming Developer

Hobby: Paintball, Calligraphy, Hunting, Flying disc, Lapidary, Rafting, Inline skating

Introduction: My name is Trent Wehner, I am a talented, brainy, zealous, light, funny, gleaming, attractive person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.