‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (2024)

‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (1)
‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (2)

‘İyi ki’ yazılışı TDK içerisinde en çok aratılan kelimeler arasında yer alıyor. Yapılan sorgularda ise ‘iyi ki’ birleşik mi, ayrı mı yazılır araması kullanılıyor. Peki, TDK’ya göre ‘iyiki’ nasıl yazılır?

İyi ki” yazılışı TDK içerisinde yapılan aramalar arasında sıklıkla kullanılıyor. Yazılışı genellikle karıştırılan kelimeler arasında yer alan bu sözcüğün doğru kullanımı ise Türk Dil Kurumu’nun sözlüğü içerisinde yer almıştı. Peki, “iyi ki” nasıl yazılır?

‘İYİ Kİ’ NASIL YAZILIR? ‘İYİKİ Mİ’, ‘İYİ Kİ’ Mİ?

Türk Dil Kurumu’nun internet adresinde yer alan sözlükte ‘iyiki’ kelimesi için arama yapıldığında “böyle bir sözcük bulunamadı” uyarısı veriliyor.

‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (7)

Dolayısıyla “iyi ki” kelimesinin yazılışı TDK’ya göre “iyi ki” şeklinde yani ayrı olmalı.

‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (8)

Haberin Devamı‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (9)

Haberin Devamı‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (10)

Haberin Devamı‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (11)

Haberin Devamı‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (12)

İyi ki’nin kelime anlamı olaraksa ‘güzel bir rastlantı, ne mutlu’ açıklaması kullanılıyor.

‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (13)

‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı (2024)

FAQs

‘İyiki’ nasıl yazılır, birleşik mi ayrı mı? TDK ‘iyi ki’ yazılışı? ›

İyiki kelimesinin doğru yazımını en doğru yerden öğrenmenin yolu Türk Dil Kurumuna başvurmaktır. TDK'ya göre iyi ki kelimesi ayrı olarak yazılır. 'iyiki' şeklindeki kullanım yanlış bir kullanımdır.

Iyi ki ki ayrı mı? ›

Türk Dil Kurumu'nun internet adresinde yer alan sözlükte 'iyiki' kelimesi için arama yapıldığında “böyle bir sözcük bulunamadı” uyarısı veriliyor. Dolayısıyla “iyi ki” kelimesinin yazılışı TDK'ya göre “iyi ki” şeklinde yani ayrı olmalı.

Iyi ki ne zaman ayrı yazılır? ›

'İyi ki' sözcüğünde 'ki' eki bağlaç olarak kullanıldığı için, 'iyi' kelimesiyle bitişik olarak yazılmaz. Dolayısıyla 'iyi ki' şeklinde ayrı yazılır.

Iyiki benimsin nasıl yazılır? ›

Bu kelimenin doğru kullanımı iyi ki şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır. İyiki (Yanlış kullanım) İyi ki (Doğru kullanım) Cümle içinde kullanımı: "Ziyarete iyi ki beraber gittik."

Sen benim Iyikimsin nasıl yazılır? ›

Ancak ki eki iyi kelimesi ile birleşmediği için 'iyikim' şeklindeki bir kullanım Türkçe'de mevcut değildir. Eski Türkçede kullanıldığı söylenen 'iyikim' kelimesi günümüz Türkçesinde yoktur. Konuşma dilinde böyle bir tabir kullanılsa da yazı dilinde 'iyikim' şeklinde kullanım TDK'da yer almamaktadır.

Iyi ki ye gelen ekler nasıl yazılır? ›

İyi ki TDK'ya Göre Doğru Yazılışı

Türkçe içerisinde çok sık kullanılan bu sözcük için TDK'ya göre doğru yazımı 'iyi ki' şeklinde ele alınmakta ve ki eki ayrı yazılmaktadır.

Demek ki ki ayrı mı? ›

Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb. Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer. Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki.

Sonra ki derken ki ayrı mı? ›

Bu kelimelere herhangi bir kural uygulanmaz. GENEL NOT: Eylemlerden sonra gelen “de” ve “ki” her zaman ayrı yazılır,bağlaçtır.

Iyi ki tanıdım seni nasıl yazılır? ›

İyi ki kelimesinin doğru kullanımı için ayrı yazılmalıdır. Birkaç örnek cümle ile iyi ki kelimesinin cümle içerisinde nasıl doğru kullanıldığına bakalım. İyi ki seni tanıdım.

Iyi ki doğdun nasıl yazılır? ›

TDK sözlüklerine göre "iyi ki doğdun" ayrı yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "iyiki doğdun " şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır. Bir kişinin doğduğu günü kutlamak için kullanılan "İyi ki doğdun" cümlesinde de "iyi ki" ayrı yazılacağı için, "iyi ki doğdun" cümlesi de ayrı yazılır.

Iyiki doğdun birtanem nasıl yazılır? ›

TDK'ya göre cümlenin doğru yazılışı şu şekildedir. Cümlenin ''İyiki doğdun'' şeklinde yazılması ise hatalıdır. Çünkü bu cümlede ''ki'' ek olarak değil bağlaç olarak kullanılmıştır. Türkçe dil bilgisi kurallarına göre tüm bağlaçlar ayrı yazılır.

Iyiki doğdun canımın içi nasıl yazılır? ›

Kelimenin yazımının iyi ki doğdun mu yoksa iyiki doğdun mu şeklinde olduğu sık sık araştırılan bir konudur. Doğru olması için tüm kelimelerin ayrı yazılması ve iyi ki doğdun şeklinde olması gerekmektedir.

En iyisi nasil yazilir? ›

İYİSİ Mİ KELİMESİNİN ANLAMI

Yapılacak en doğru, en uygun iş, en iyisi anlamına gelir. Bu kelime genellikle iyisimi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı iyisi mi şeklinde olmalıdır.

Her gün bitişik mi ayrı mı? ›

Her Gün Kelimesinin Doğru yazılışı

TDK'ya göre "her gün" kelimesinin doğru yazılışı "her gün"dür.

Iyiki Galatasaraylıyım nasıl yazılır? ›

İyiki kelimesinin doğru yazımını en doğru yerden öğrenmenin yolu Türk Dil Kurumuna başvurmaktır. TDK'ya göre iyi ki kelimesi ayrı olarak yazılır. 'iyiki' şeklindeki kullanım yanlış bir kullanımdır.

Iyi ki doğdun iyi ki varsın nasıl yazılır? ›

TDK sözcülüğüne göre iyi ki varsın kelimesinde bulunan ki ekinin ayrı yazılması gerekmektedir. Bu sözcüğün iyiki varsın şeklindeki birleşik kullanımı yanlıştır.

Iyi ki doğdun ayrı mı? ›

TDK sözlüklerine göre "iyi ki doğdun" ayrı yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "iyiki doğdun " şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır. Bir kişinin doğduğu günü kutlamak için kullanılan "İyi ki doğdun" cümlesinde de "iyi ki" ayrı yazılacağı için, "iyi ki doğdun" cümlesi de ayrı yazılır.

Ki nin yazımı nasıl ayırt edilir? ›

Ki'nin yazımını nasıl ayırt edebileceğimiz konusunda kolay bir yöntem var. Cümledeki ki'den sonra –ler/–lar eki eklenir. Sözcüğün anlamı bozulmuyorsa buradaki -ki ektir ve bitişik yazılır. -ki eki, cümleye genellikle aitlik anlamı katar. Eğer anlam bozulursa bu ki ayrı yazılır ve bağlaçtır.

Ne ki ayri mi yazilir? ›

Ne var ki yazımı bitişik olmamalıdır. Bu ifadedeki ki bağlacının ayrı yazılması gerekir. Aksi takdirde yazım yanlışına düşülmüş olduğu anlamına gelir. Dilimizde kalıplaşmış olan bazı kalıplar dışında ki eğer bağlaç olarak kullanılıyorsa daima ayrı yazılır.

Canımın içi nasıl yazılır TDK? ›

Çok sevilen bir kimse için kullanılan bir sözdür. Bu kelime genellikle canımıniçi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı canımın içi şeklinde olmalıdır.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Margart Wisoky

Last Updated:

Views: 6108

Rating: 4.8 / 5 (78 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Margart Wisoky

Birthday: 1993-05-13

Address: 2113 Abernathy Knoll, New Tamerafurt, CT 66893-2169

Phone: +25815234346805

Job: Central Developer

Hobby: Machining, Pottery, Rafting, Cosplaying, Jogging, Taekwondo, Scouting

Introduction: My name is Margart Wisoky, I am a gorgeous, shiny, successful, beautiful, adventurous, excited, pleasant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.